Ratasuunnittelu

Condes

Helppokäyttöinen suunnistuksen ratasuunnittelun ohjelmisto

Condes on ohjelmisto helpottamaan ratamestarin ratasuunnittelutyötä.

Tarvitset vain kartan digitaalisessa muodossa aloittaaksesi ratasuunnittelun. Radat ja tulostuksen layout suunnitellaan editorissa, jossa näet radat suoraan kartalla.

Voit tulostaa radat ja kartat suoraan väritulostimelle. Vaihtoehtoisesti voit viedä radat ja kartat moniin eri grafiikkamuotoihin tulostuspalveluja tai Offset –tulostusta varten.

Condes tukee suunnistuksen eri muotoja, mukaan lukien viestit, vapaasti kierrettävät rastit sekä sisältää normaalin suunnistuksen, hiihtosuunnistuksen, pyöräsuunnistuksen, tarkkuussuunnistuksen ja pistesuunnistuksen/rogainingin erityisvaatimukset.

Condes tukee ratasuunnittelun ”hallinnollisia” menettelytapoja, ja voi tulostaa lukuisan määrän erilaisia raportteja.

Condesin seuralisenssi on voimassa suunnistusseuran kaikille jäsenille. Pienemmille seuroille on ”rajoitettu seuralisenssi”. Lisäksi saatavilla on yhden käyttäjän lisenssi ja Pro -lisenssi. Hanki lisenssi Hinnat ja tilaus –sivulta.

Uutta! Condes 10

Condes 10 on nyt julkaistu! Condes 10 sisältää runsaasti uusia ominaisuuksia kaikilla osa-alueilla: Ratojen suunnittelu, Ratojen tulostus, Rastimääritteet, Grafiikka ulkoasut, Tulostus ja Viennit, Rataeditorin parannukset sekä OCAD -tuen parannukset.

Esimerkkinä: tuki salmiakki/Phi -silmukoille sekä tuki OCAD12/2018 -kartoille

Condes 9 on täysin yhteensopiva aikaisempien Condes -versioiden kilpailutiedostojen kanssa.

Lue lisää Condesin ominaisuuksista alta ja Condes 10 ominaisuudet -sivulta.

Tilaa lisenssi Hinnat ja Tilaus –sivulta.

Kokeile kevytversiota ilmaiseksi

Lataa Condesin ilmainen ”kevytversio”.

Kevytversiossa ei tarvita lisenssiä ja voidaan käyttää ohjelman testaamiseen pienissä tapahtumissa, joissa on korkeintaan 2 rataa ja 25 rastia.

Condes tuki

Tuki -sivulta saat tukea ohjelman käyttämiseen.

Tukiasioissa voit ottaa suoraan yhteyttä. Yhteystiedot löydät yhteystiedot -sivulta.

Ratasuunnittelu Condes 10:llä

Condes tallentaa kaikki suunnistustapahtuman ratasuunnittelun tiedot Condesin kilpailutiedostoon (.wcd -tiedosto).

Condesissa luodaan rastien kokoelma. Jokainen rasti sisältää tarkat tiedot itsestään, kuten sijainnin kartalla, rastimääritesymbolit, rastiympyrän katkot jne.

Rasteista muodostetaan radat. Radat muodostetaan lisäämällä radan rastien koodit.

Voit muodostaa radan myös visuaalisesti rataeditorissa. Rataeditori on Condesin tärkein osa; siellä näkyy kartta taustakuvana ja voit sijoittaa rastiympyröitä kartalle ja yhdistää rastiympyrät radaksi.

Voit lisäksi tehdä (valinnaisesti) sarjoja. Useampi sarja voi käyttää samaa rataa, eli muodostat kunkin sarjan käyttämään jo luomiasi ratoja.

Kaikki yllä olevat toimet voidaan tehdä missä järjestyksessä tahansa ja voit muuttaa mitä tahansa niistä, milloin tahansa.

Kun olet suunnitellut radat, Condes tulostaa ne väritulostimelle tai voit viedä ne PDF -tiedostoon tulostettavaksi painotalossa.

Ratasuunnittelu

Rataeditorissa kartta näytetään taustakarttana ja radat suunnitellaan piirtämällä kartalle.

Rataeditorissa on kolme perustilaa: Muokkaa rasteja, muokkaa ratoja ja selaa ratoja.

Kun olet Muokkaa rasteja –tilassa, voit lisätä uusia rasteja, siirtää olemassa olevia rasteja ja määritellä rastien ominaisuuksia. Tässä tilassa luomasi rastit ovat käytettävissä ratojen muodostuksessa. Työkalurivin avulla voit valita työkaluja kuten uusi rasti, uusi lähtö ja uusi maali. Eli Condes helpottaa muodostamaan kaikki rastit. Kun siirrät rastin, rasti siirtyy myös sitä käyttävillä radoilla.

Kun olet Muokkaa ratoja –tilassa, voit lisätä uusia ratoja, lisätä tai poistaa rasteja radoilta jne. Kun luot uuden radan, se on ”tyhjä”, eli sillä ei ole yhtään rastia. Nyt voit käyttää Lisää rasti –työkalua, jolla voit ”piirtää” radan osoittamalla olemassa olevia rasteja, tai voit luoda uusia rasteja napsauttamalla kohdassa, jossa ei ole vielä rastia. Tyhjällä radalla on viiva, ikään kuin kuminauha, lähdön ja maalin välissä. Voit venyttää tätä viivaa sen rastiympyrän kohdalle, jonka rastin haluat lisätä. Kun napsautat rastia, se lisätään radalle, ja kuminauha siirtyy siten, että voit lisätä seuraavan rastin.

Kun olet Selaa ratoja –tilassa, voit tarkastella useita ratoja samalla kertaa.

Tulosta useampi kartta samalle sivulle…

Condes osaa sijoittaa useamman kartan samalle tulostussivulle (tai PDF -vientisivulle).

Condesin toiminnot ovat todellisia Condes –käyttäjien ideoita ja toivomuksia. Condes tukee normaalisuunnistusta, hiihtosuunnistusta, pyöräsuunnistusta, tarkkuussuunnistusta sekä myöskin pistesuunnistusta/rogainingia, viestejä jne.

Lue lisää Condesin ominaisuuksista Condes 10 ominaisuudet -sivuilta.

Kartat

Condes käyttää taustakarttana digitaalista karttatiedostoa. Se voi olla OCAD –tiedosto, bittikarttatiedosto (JPG/BMP/GIF/PNG/TIF) tai Windows metatiedosto (WMF).

Useat näkymät

Kilpailutiedostossa voi olla jopa 5 eri näkymää, joita voit käyttää eri tavoin.

Samat rastit ja radat voidaan näyttää eri kartoilla, yksi kartta aina yhdessä näkymässä.

 • Jos rata on kahdella eri kartalla, voit sijoittaa molemmat kartat omiin näkymiin.
 • Jos käytät kahta eri mittakaavaista karttaa, voit sijoittaa ne kahteen eri näkymään ja käyttää samoja rasteja ja ratoja molemmissa näkymissä.

Condes tukee

 • Yksittäisiä ratoja (normaalisuunnistus, hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus, tarkkuussuunnistus, pistesuunnistus/rogaining)
 • Lenkkejä (perhoslenkit ja salmiakit)
 • Viestiratoja (laajennettu FARSTA)
 • Joukkuehajontojen muodostamista
 • Laskee ratapituudet ja rastien kuormitukset
 • Näyttää tulosuunnat kullekin rastille
 • Leimasinkuviot ja Emit –varmistusliuska

Rastimääritteet

Rastimääritteet voidaan tulostaa kartalle tai/ja tulostaa erikseen, joko kuvallisina tai tekstimuotoisina.

Grafiikkalayout

Voit Condesissa muodostaa oman grafiikkalayoutin muuttamatta itse karttatiedostoa. Voit lisätä grafiikkaa ulkoisesta tiedostosta, kartan paloja, tekstejä, logoja, kehyksiä, peittoalueita jne.

Voit lisätä standarditekstejä tai vapaamuotoisia tekstejä. Standarditekstejä ovat esimerkiksi radan nimi, tapahtuman nimi, kartan mittakaava… Vapaamuotoinen teksti on mitä tahansa haluatkin kirjoittaa.

Ulkoisista tiedostoista tuetaan bittikarttatiedostoja (JPG/BMP/GIF/PNG/TIF), Windows metatiedostoa (WMF) ja Ocad –tiedostoja (OCD).

64 -bittinen sovellus

Condes 10 on 64 -bittinen sovellus. Tämä tarkoittaa sitä, että se pystyy käsittelemään paremmin paljon muistia kuluttavia elementtejä, kuten bittikarttatiedostoja.

Ratatietojen viennit

Condes vie ratatiedot tulospalveluohjelmia varten.

Vientimuotoina on

 • IOF:n standardin mukainen XML –muoto
 • CSV -muoto

GPS -viennit

Condes vie ratatiedot myös GPS -sovelluksiin reitinvalintojen näyttöä varten.

Vientimuotoina on

 • KML/KMZ, joka sisältää kartan
 • GPX, joka ei sisällä karttaa

Vie PDF –tiedostoon

Sen lisäksi, että kartat ja radat voidaan tulostaa tulostimelle, voit viedä lukuisiin eri grafiikkamuotoihin. Tärkeä vientimuoto on PDF –tiedostot. Kun viet PDF –tiedostoon, kaikki radat viedään yhteen tiedostoon, yksi rata yhdelle sivulle. PDF on ihanteellinen muoto sekä tulostukseen tulostuspalveluissa että normaaliin omaan tulostukseen.

Raportit

Condes voi tulostaa erilaisia raportteja kilpailusta:

 • Kaikki rastit
 • Kaikki radat
 • Kaikki sarjat
 • Rastit/Radat
 • Viestihajonnat
 • Ehdotetut joukkuehajonnat
 • Joukkueiden hajonnat