Ratasuunnittelu

Condes

Condes 10 ominaisuuksia

Condesin versio 10 sisältää runsaasti parannuksia ja uusia ominaisuuksia. Tällä sivulla on yhteenveto tärkeimmistä Condes 10:n uusista ominaisuuksista. Parannuksia löydät joka puolella ohjelmaa, tarkoituksena helpottaa ohjelman käyttöä.

Sen lisäksi, mitä Condes 10 sisältää julkaisuhetkellä, uusia ominaisuuksia julkaistaa jatkuvasti. Nämä päivitykset sisältyvät lisenssiisi 3 vuoden ajan lisenssin myöntämispäivästä.

Condesin ominaisuudet on suunniteltu pitkälti käyttäjien toiveiden ja palautteen perusteella. Ne ovat olennaisia ohjelman jatkuvalle kehittymiselle, joten kaikki toiveet ja palautteet otetaan mielellään vastaan. Uusien ominaisuuksien toiveita on vastaanotettu paljon, mutta vaikka suurin osa niistä on erittäin hyödyllisiä ideoita ja ehdotuksia, niitä kaikkia ei ole vielä pystytty lisäämään Condes versioon 10. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että niitä ei lisättäisi. Condes 10 on hyvä perusta uusille ominaisuuksille, joten työ jatkuu.

Ratasuunnittelu

Ratasymbolien mitat

Ratatulostuksen asetukset: ratasymbolit, mitat ja värit olivat aikaisemmin monessa eri valintaikkunassa ja valikkovalinnassa. Nyt nämä kaikki on koottu yhteen valintaikkunaan, joten kaikki asetukset löytyvät yhdestä paikasta.

Asetukset voidaan nyt määritellä erikseen eri näkymille, eli eri näkymissä voi olla oma tyylinsä.

Uusi valintaikkuna löytyy valikkovalinnalla Näkymä – Ratatulostuksen symbolit ja mitat.

Valintaikkunassa on kolme välilehteä:

  • Ratatulostuksen symbolit -välilehdellä käsitellään IOF -kuvausohjeiden symboleita ja mittoja. IOF:llä on joukko eri kuvausohjeita jokaiselle eri lajille sekä erillinen sprinttisuunnistukselle. Voit valita kuvausohjeen ja Condes käyttää tämän kuvausohjeen mukaisia symboleita ja mittoja.
  • Lisämitat ja fontit -välilehdellä voit määritellä muita mittoja, jotka eivät sisälly kuvausohjeeseen.
  • Ratatulostuksen värit -välilehdellä voit määritellä värit.

Rastinumeroiden koko määritellään IOF -kuvausohjeessa, joten koko määritellään ensimmäisellä välilehdellä. Rastinumeroiden fonttia ei määritellä kuvausohjeessa, joten fontti voidaan valita toisella välilehdellä.

Salmiakkihajonnat (Phi)

Erilaisia hajontalenkkejä käytetään vaikeuttamaan peesausta, jos esimerkiksi sarjassa on yhteislähtö.

Perhoslenkit olivat tuettuina jo Condesin versiossa 9. Perhoslenkissä on keskusrasti ja 2-6 hajontalenkkiä. Osallistujat juoksevat hajontalenkit eri järjestyksessä ja tulevat keskusrastille jokaisen hajontalenkin jälkeen.

Condes 10 tukee nyt myös salmiakkihajontoja. Salmiakkihajonnassa on kaksi yhteistä rastia, samiakkiin saapumisrasti ja poistumisrasti, sekä kolme hajontaa: kaksi hajontaa saapumisrastilta poistumisrastille ja yksi hajonta takaisin. Osallistujat saapuvat saapumisrastille ja juoksevat hajonnat poistumisrastille eri järjestyksessä ja niiden välissä palaavat takaisin saapumisrastille.

Perhoslenkin tai salmiakkihajonnan sisältämä rata luodaan ensin aivan normaalina ratana, jonka jälkeen radalle lisätään hajontalenkit. Tämä tehdään Rata -valintaikkunassa, jonka saat näkyviin Rata -Muokkaa rataa -valikkovalinnalla tai kaksoisnapsauttamalla karttaa.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa on rata, jossa salmiakkihajonnan saapumisrastina on rasti 33 ja poistumisrastina 31. Tästä tulee kaksi hajontaa: AB ja BA, joista hajonnalla AB on rastit -33-62-32-31-40-3341-31- ja hajonnalla BA on hajontalenkit päinvastaisessa järjestyksessä -33-41-31-40-33-62-32-31-.

Rataeditorissa voit valita näkyviin jomman kumman näistä hajonnoista. Tulostusikkunassa voit valita tulostettavat hajonnat.

Voit käyttää perhoslenkkejä ja salmiakkihajontoja myös samalla radalla. Tällöin radan hajontojen määrä kasvaa.

Et voi lisätä perhoslenkkejä tai salmiakkihajontoja viestiradoille.

Näytä kaikki rastit

Kun radalle lisätään rasteja Lisää rasti rastivälille -työkalulla, kartalla näytetään kaikki olemassa olevat rastit, jotta voit valita lisättävän rastin. Voi olla hyödyllistä nähdä kaikki rastit myös muulloin.

Tämä on nyt mahdollista. Työkalurivillä on nyt uusi painike, joka näyttää/piilottaa kaikki rastit (tai Näkymä – Näytä kaikki rastit himmennettynä -valikkovalinta). Kun tämä valinta on valittuna, kaikki rataan kuulumattomat rastit näytetään kartalla himmennettyinä.

Radan pituuden laskenta reitinvalinnan mukaan

Condes 9 sisälsi reitinvalinta -tilan, jossa on mahdollista piirtää reitinvalintaviiva jokaiselle rastivälille. Jos rata oli määritelty niin, että ratapituus laskettiin reitinvalintaviivan mukaan, ratapituus laskettiin näiden piirrettyjen reitinvalintaviivojen mukaan.

Tätä on nyt edelleen laajennettu Condes 10:ssä. Voit nyt lisätä rastivälille useita reitinvalintaviivoja. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi sprinttiradoilla, jolloin voit helposti vertailla reitinvalintoja. Vaihtoehtoiset reitinvalinnat näytetään eri väreillä, jolloin voit esimerkiksi kuvaruutukopiolla näyttää eri reitinvalintavaihtoehdot.

Radan pituus lasketaan lyhyimmän reitinvalinnan mukaan. Jos sama rastiväli on useammalla radalla, reitinvalintaviiva täytyy piirtää vain kerran.

Kielletty reitti

Kielletty reitti -symbolia voidaan kiertää. Kiertotyökalu toimii, kun kielletty reitti -kohde on valittuna.

Ratasymbolit: reunaviivat, kielletyt alueet, juomapaikat

Kaikki ratasymbolit voivat olla nyt käytössä vain tietyllä radalla tai tietyssä näkymässä tai ne voivat olla näkyvissä kaikilla radoilla tai kaikissa näkymissä.

Reunaviivat vain ratatulostusta varten

Reunaviivan paksuus ja väri eivät ole enää määriteltävissä, koska reunaviivat ovat nyt osa ratasymboleiden ”tasoa”. Voit silti muodostaa viivoja grafiikkakohteina, joiden ominaisuudet ovat määriteltävissä. Tätä varten on uusi grafiikkakohde: Viiva.

Rastiväliviivojen automaattinen katkominen

Kun kaksi rastiväliviivaa leikkaavat toisensa, toinen viivoista katkotaan automaattisesti. Vastaavasti, jos rastiväliviiva leikkaa rastinumeron kanssa, rastiväliviivaa leikataan automaattisesti. Tämä ominaisuus voidaan ottaa/poistaa käytöstä Lisämitat ja fontit -välilehdellä.

Pyöräsuunnistuksen kielletty reitti

Pyöräsuunnistusradan kielletyn reitin piirtämistä varten on oma työkalu.

Rogaininrata

Uusi Rogaininrata -ratatyyppi on lisätty. Rogainingrata on lähes identtinen Pistesuunnistus -radan kanssa. Erona on se, että Rogainingrata sisältää automaattisesti kaikki tapahtuman rastit ja kunkin rastin pistemäärä on sama kuin rastin koodi pyöristettynä alaspäin lähimpään tasakymmeneen.

Rataeditorin parannukset

Rastin muistiinpanot

Rastin muistiinpanot -tiedoilla voit pitää kirjaa, esimerkiksi miten rastipiste on merkitty maastossa. Tätä toiminnallisuutta on nyt parannettu niin, että 3 kiinteän merkinnän sijaan käytössä on nyt 5 käyttäjän määriteltävissä olevaa tilamerkintää.

Rasti -valintaikkuna

Rastimäärite -välilehden ulkoasua on nyt muutettu, ja se sisältää nyt rastipisteen esikatselukuvan. Rastimääritteen määrittely ja tarkastaminen on näin helpompaa. Edellinen ja Seuraava -painikkeilla on helppo siirtyä eri rastien välillä.

Viivan muokkaus

Viitoitusten sekä reitinvalintojen muokkaus tehdään nyt intuitiivisemman ”kuminauhamaisen” piirtotyökalun avulla.

Kun muokataan viitoituksia ja reitinvalintaviivoja, käytössä on uusi ”kuminauha”, jonka avulla viivan piirto on helpompaa. Viiva voidaan nyt piirtää helposti hiirellä.

Katko viivaan tehdään Leikkaa viiva -työkalulla. Napsauta viivaa, jolloin viivaan tehdään 1 mm katko. Tai napsauta viivaa ja vedä hiirellä katkon pituus.

OCAD -tuki

OCAD 12 ja OCAD 2018 -tuki

Condes 10 tukee OCAD 12 ja OCAD 2018 -tiedostoja, mukaan lukien OCAD -grafiikkakohteet. OCAD -tiedostot versiosta 6 alkaen on tuettuna.

Rastimääritteet

PDF -vienti

Rastimääritteet voidaan viedä nyt DPF -tiedostoon.

Ulkoasu, kun tulostetaan erilliset rastimääritteet

Rastimääritteiden väli pysty- ja vaakasuunnassa voidaan nyt määritellä erikseen.

Hienojakoisemmat mitat

Mitat voidaan nyt määritellä 1/100 mm tarkkuudella. aikaisemmin tarkkuus oli 1 mm.

Grafiikkalayout

Värit

Kun määrittelet värin (esimerkiksi ratatulostuksen värin tai grafiikan värin), Condes 9:ssä oli mahdollista määritellä väri RGB (punainen, vihreä, sininen) -arvona. Condes 10:ssä voit määritellä värin myös CMYK (syaani, magenta, kentainen, musta) -arvona.

Tulostusalueet

Tulostusalueet voidaan nyt määritellä erikseen jokaiselle radalle, kuten jokaiselle näkymälle.

Uusi viiva -työkalu

Käytettävissä on nyt uusi viiva -työkalu. Se korvaa reunaviiva -työkalun ja mahdollistaa viivan paksuuden, värin ja katkotuksen määrittelyn.

Tulostukset ja viennit

Pakkaus ZIP -tiedostoon

Kun viedään bittikartta ja EPS -tiedostoihin, ja jokaisesta radasta (ja hajonnasta) muodostuu oma tiedosto, uusi Pakkaa viedyt tiedostot zip -tiedostoon -valinta on käyttökelpoinen, koska se pakkaa tiedostot yhteen zip -tiedostoon.

PDF -vienti

PDF -viennissä voidaan valita, viedäänkö kaikki kartat yhteen tiedostoon tai jokainen kartta omaan PDF -tiedostoon.

Radan nimi kartan kääntöpuolelle

Tässä toiminnossa on nyt uusia asetuksia, kuten tekstin väri sekä kumpi kahdesta sivusta tulostetaan ensin. Joillain tulostimilla on suositeltavaa tulostaa tekstipuoli ensin ja sitten karttapuoli.

Tapahtumatiedosto

Tapahtuman päivämäärä

Tapahtuman luonnin yhteydessä voidaan nyt syöttää tapahtuman päivämäärä erilliseen kenttään. Jos päivämäärä syötetään, se näkyy nyt rastimääritteissä ja voidaan näyttää tekstinä kartalla.