Ratasuunnittelu

Condes

Condesin historia

Kirjoittaja Finn Arildsen

Tein CONDESin ensimmäisen version vuonna 1985 tulostamaan rastimääritteitä, englanniksi control descriptions – josta tuli ohjelman nimi.

Se oli ohjelma DOS –käyttöjärjestelmälle, kirjoitettu Turbo Pascalilla. Condes otti osaa 1986 IOF:n ohjelmistokilpailuun, ja voitti kakkospalkinnon.

Condesista saatujen kokemusten perusteella kehitin Tanskan suunnistusliitolle tulospalveluohjelmiston nimeltään LOEB. Työ LOEB:n kanssa vei pian kaiken vapaa-aikani, koska sitä käytettiin laajasti kaikissa Tanskan suunnistustapahtumissa 10 vuoden ajan.

Vuonna 1990 Windowsin saavuttaessa suosiota, uudet mahdollisuudet nousivat esiin ja Windows –versio Condesista oli luonnollinen seuraava vaihe.

”Condes for Windows” julkaistiin vuonna 1997.

Condesin kehitys ja ylläpito Windows –ohjelmana muodostui valtavaksi tehtäväksi, joten tulospalveluohjelman kehitys Windowsille olisi ollut epärealistista.

Sen sijaan jatkoin aktiivisesti Condesin kehitystä parantamalla Condesin karttatukea. Condesin tuki OCAD –kartoille tuli mukaan vuonna 2001.

Siitä lähtien Condesiin on lisätty jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Saan enemmän ideoita uusista ominaisuuksista, kuin mitä voin koskaan realistisesti toteuttaa.

Vuosi 2007 oli Condesille perusteellinen muutos. Condes version 8 tarkoitti lähes kaiken ohjelmakoodin uudelleenkirjoitusta, sekä runsaasti uuden koodin lisäystä. Condes version 8 toteutus vei 2-3 vuoden vapaa-ajat.

Vaikka tuolloin oli vielä runsaasti ominaisuuksia, jotka olisin halunnut lisätä Condesin versioon 8, mutta jotta sain sen julkaistua, piti minun luoda raja kehitykselle. Mutta tämä ei kuitenkaan tarkoittanut Condesin jäädyttämistä. Uusia ominaisuuksia lisättiin versioon 8 koko ajan uusien version sisäisten päivitysten yhteydessä.

Ja uudelleen vuonna 2013, tarina on toistanut itseään. Condes 9 julkaistiin kesällä 2013. Jotenkin minulla on tunne, että pyörä jatkaa pyörimistään.

Condesia on käytetty useissa Maailmamestaruuskilpailuissa, Jukolan viestissä, lukuisissa suurissa tapahtumissa sekä pienissä paikallisissa tapahtumissa vuosien varrella. Yli 100 000 karttaa tulostetaan Condesilla joka vuosi.